Povratak

Srčane bolesti u pasa - dijagnostika, liječenje i njega | Ubrzano disanje, hroptanje i kašalj

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Poštovani, molim Vas za savjet! Vlasnica sam pekinezerice stare 13 godina. Ima 6.5 kg i normalno jede i pije vodu. Unazad 3 godine dosta je izgubila kondiciju, svaku zimu bi joj se pojavio kašalj koji sam ja pripisivala prehladi, nakon zime kašalj je nestajao ili sam od sebe ili nakon vitaminske injekcije. Ove zime sve je krenulo nizbrdo. Kašalj je uznapredovao, kašlje (hropće) gotovo neprestano. Taj kašalj nije produktivan. Njezino disanje je otežano, ponekad dahće kao da je vrhunac ljeta. Srce joj kuca ubrzano. Posjetili smo veterinara koji ju je preslušao i rekao da je puna tih "hropčića" i da su u pitanju srčani problemi. Kod prvog posjeta vetu, temperatura joj je bila 37.5, a drugi put 36.9°C. Je li to puno prenisko i koji bi mogao biti razlog tome? Kao terapiju dobili smo vitaminsku injekciju i 2.5 mg Enapa dnevno. Prošla su tri dana otkako pije tablete, ali kašalj se nije baš umirio. Kujica malo predahne jedino dok spava, tada nema nikakvih poteškoća.  Molim Vas recite mi svoje mišljenje o terapiji. Mogu li joj na neki drugi način ublažiti taj kašalj, iznimno mi je teško slušati ju kako se duši u njemu. Mislite li da uopće ima nade da će joj se kašalj ublažiti ili je ovo samo početak? Unaprijed hvala na odgovoru! LP, Tanja

O: Sve duži životni vijek pasa, nosi i povećanu pojavu bolesti vezanih uz starenje. Tako su bolesti srca česta pojava kod pasa srednje i starije dobi. Srčane bolesti mogu biti urođene ili stečene.

Stečene su češća pojava, a najčešće se radi ili o kroničnoj bolesti srčanih zalistaka, koja uglavnom pogađa manje i srednje pasmine pasa ili o dilatativnoj kardiomiopatiji, kod  velikih i gigantskih pasmina. O velikoj učestalosti tih bolesti, govori podatak da 60% pasa starijih od 8 god., razvija kroničnu bolest zalistaka. Brzo umaranje, gubitak apetita i težine, teže disanje, kašalj (naročito noću) , samo su neki od simptoma već uznapredovale bolesti.

Dijagnoza se postavlja kardiološkom pretragom koja uključuje kliničku pretragu, EKG, RTG i UZV pregled srca. Preporučljivo je napraviti i pretragu krvi i urina kako bi imali uvid u funkcioniranje drugih organa. Pravovremena detekcija srčanih problema stoga je vrlo bitna za kontrolu i usporavanje tijeka bolesti.

U malih pasmina pasa često se javlja mitralna insuficijencija uzrokovana promjenama u mehanizmu zatvaranja srčanih zalistaka, a vodi do kongestivnog zatajenja srca sa simptomima vrlo sličnim dilatativna kardiomiopatiji. Mužjaci pasa skloniji su bolestima srca od ženki, a obično su prvi simptomi vidljivi u dobi starijoj od 5 godina.

Životinje kod kojih je došlo do zatajivanja srca moraju mirovati tako dugo dok se stanje krvotoka bitno ne popravi.

Dahtanje ili ubrzano disanje se  može javiti radi više različitih uzroka, kod živčanog podražaja i psihičkog uzbuđenja; kod smanjenog respiratornog kapaciteta krvi,kad je smanjena količina hemoglobina; kod trovanja; kod febrilnih bolesti; radi  ometanja širenja pluća pri udisaju kao kod upale pluća, edema , tumora  u plućima, pleuritičnog eksudata i dr. Priljev krvi u pluća i optok u plućima te izmjena plinova otežan je kod zastoja krvi u malom krvotoku u slučaju zatajivanja srca. Stoga kašalj i hroptanje mogu ukazivati na nakupljanje tekućine u plućima.

Psima najčešće dajemo neki od preparata koji se koriste i u humanoj medicini, a pripravljeni su za davanje u venu ili u obliku tableta. Dozu određujemo prema tjelesnoj težini životinje i vrsti preparata. Ovisno o lijekovima koji su preporučeni za liječenje bitno je napomenuti kako im je potrebno oko 5 dana da postignu potpunu učinkovitost. Nakon otprilike dva tjedna trebalo bi napraviti kontrolu o učinkovitosti doze lijeka. Ukoliko se u međuvremenu jave nuspojave poput povraćanja, gubitka apetita, proljeva ili potištenosti javite se odmah svojem veterinaru. Enap je jedan od humanih lijekova koji se propisuje u slučaju povišenog krvnog tlaka te za liječenje zatajenja srca, kad se javljaju simptomi smanjene funkcije srca.

Osobito je bitno paziti na prehranu te omogućiti umjerene aktivnosti Vašeg psa. Hrana mora biti kvalitetna, obroci mali, ali češći. Postoje posebne medicinske hrane za srčana oboljenja: Hills Prescription Diet h/d - u dehidriranom i konzerviranom obliku te Royal Canin Early Cardiac također u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Preporučljivo bi bilo napraviti bar neke od  navedenih pretraga za sigurniju i precizniju dijagnozu pa ako se otkrije nakupljanje tekućine ,trebala bi dobivati i neki diuretik. Pošto je ljubimica Enap  tek počela uzimati, potrebno je nešto više vremena da bi se mogla vidjeti njegova učinkovitost.

Niža tjelesna temperatura kod Vaše kujice  prilikom pregleda može biti radi niže vanjske temperature, ali i zbog slabije periferne cirkulacije.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr